4. Σχετικά με τη μετακίνηση από την Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. στην Κεντρική ΕυρώπηΣτο μοναδικό προφητικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, στην Αποκάλυψη στο κεφάλαιο  3:7-13, υπάρχει Επιστολή προς τη Φιλαδέλφεια που απευθύνεται στους αγγέλους της εκκλησίας στη Φιλαδέλφεια. „Αλλά τη λέξη „εκκλησία“ δεν μπορούμε να τη λάβουμε υπό την εκκλησιαστική και την τοπική έννοια. “Με αυτό εννοούμε μόνο την πνευματική διδασκαλία της έκτης Άριας κουλτούρας, την φιλαδελφική–σλάβικη κουλτούρα. “ (Άλμα Εξέλσιορ) Η λέξη φιλαδέλφικός σημαίνει αδελφός όλων των παιδιών του θεού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι δημοκρατικοί κα η μη δημοκρατικοί, δηλαδή οι πνευματικοί άνθρωποι και οι υλιστές. Η λέξη στα σλάβικα σημαίνει τον κάθε άνθρωπο από οποιοδήποτε έθνος, ο οποίος γίνεται φορέας του Λόγου του Θεού και οπαδός της φιλαδελφικής διδασκαλίας, που ετοίμασε για αυτή την έκτη κουλτούρα η Άλμα Εξέλσιορ (1887-1956) γεννημένη στο Μπρνο, στην Τσέχικη Δημοκρατία.  Είναι μη-εκκλησιαστική και μη-θρησκευτική διδασκαλία. Τη διαφορά αυτή καταλαβαίνει ο αναγνώστης με τον ορισμό της θρησκείας, από την παγκόσμια ύψιστα πεφωτισμένη Άλμα Εξέλσιορ: „Η θρησκεία είναι ένας τροποποιημένος καρπός της πνευματικής γνώσης που λαμβάνεται με τη μύηση. Η μύηση είναι η άμεση είσοδος στον πνευματικό κόσμο.“Από αυτόν τον ορισμό είναι προφανής η προτεραιότητα της σοφίας που προέρχεται από τον ουρανό, πριν από τη σοφία των προφητών και των ιδρυτών των θρησκειών του κόσμου, οι οποίοι προσάρμοσαν τη σοφία έτσι ώστε να γίνει κατανοητή από τους απλούς ανθρώπους. Είναι εξαιρετικό το βάθος και το εύρος της πνευματικής γνώσης της Άλμα Εξέλσιορ και η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να διανεμηθεί σε περιορισμένο βαθμό.  Δεδομένου ότι είναι μία ιδεαλιστική διδασκαλία και απολύτως δημοκρατική, οι υλιστές την απορρίπτουν, παρά το γεγονός ότι η άγνοια και η μη τήρηση του φυσικού ηθικού Νόμου είναι η πρωταρχική αιτία όλων των φαινομένων κρίσης των ανθρώπων και των οργανώσεων τους.  Η φιλαδελφική κουλτούρα αποσκοπεί στην εκπαίδευση μόνο βάση της νεότερης πνευματικής γνώσης της Άλμα Εξέλσιορ. Η Φιλαδέλφεια, Πόλη της αδελφικής αγάπης στην Ανατολική Αμερική, ιδρύθηκε το 1682 από τους Κουάκερους (Quakers), οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αγγλία, για να μπορέσουν χωρίς να τους καταδιώκουν να πρεσβεύουν την πίστη τους και να εφαρμόζουν την αρχή, ότι η πίστη, που δεν αναδεικνύεται στις καλές πράξεις, δεν είναι αρκετή. Η πόλη της Φιλαδέλφειας αργότερα έγινε πρωτεύουσα όλων των δεκατριών αγγλικών αποικιών στην Πενσυλβανία.
Το 1947 οι βρετανοί και αμερικανοί κουάκεροι τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Οι Κουάκεροι είναι πεπεισμένοι ότι ο άνθρωπος είναι ένας „σπόρος Θεού“, ο οποίος είναι η πηγή  „του εσωτερικού φωτός“  και με το φώς αυτό μπορεί να έρθει σε επαφή χωρίς τη μεσολάβηση των ιερέων. Μεγάλη σημασία για αυτούς ήταν και είναι οι εμπειρίες τους με το θείο μέσα τους. Σήμερα έχουν περίπου 5 εκατομμύρια μέλη. Στις 4.7.1776 οι κουάκεροι δημοσίευσαν συλλογικά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, στην οποία οι άνθρωποι όλων των δεκατριών αμερικάνικων αποικιών εφάρμοσαν εκ νέου τα φυσικά ανθρώπινα δικαιώματα, με τα οποία δικαιολογούν τη ρήξη με τη βασιλική εξουσία της Αγγλίας και την έγκριση  για την ανεξαρτησία και την ελεύθερη ανάπτυξη. Υπό την πίεση των νότιων αντιπροσωπειών είχε παραλειφθεί από την αρχική πρόταση η έκθεση που καταδίκαζε τη δουλεία. Από το κείμενο της Διακήρυξης παρουσιάζουμε αυτό το δείγμα: „ Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες δεδομένες: όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι μεταξύ τους, ο Δημιουργούς τους προίκισε με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα, μεταξύ αυτών είναι η ζωή, η ελευθερία και η δημιουργία της ευτυχίας, για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων θα συσταθούν κυβερνήσεις με ισότιμη εξουσία, που προέρχεται από τη συγκατάθεση αυτών που κυβερνούν,  κάθε φορά που το σύστημα διακυβέρνησης είναι αντίθετο προς αυτούς τους στόχους, έχουν οι άνθρωποι το δικαίωμα να την αλλάξουν ή να την καταργήσουν και να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση, που να βασίζεται σε αυτές τις αρχές και με αρμοδιότητες έτσι τροποποιημένες ώστε να εξασφαλιστεί για τους ανθρώπους όσο το δυνατόν καλύτερα η ασφάλεια και η ευτυχία τους…  Εάν εντούτοις υπάρχει μια μακροχρόνια τακτική αδικίας και καταπίεσης, που συνεχώς επιδιώκει τον ίδιο στόχο, δηλώνει την πρόθεση να υποτάξει το λαό στον απόλυτο δεσποτισμό, τότε έχουν οι άνθρωποι το δικαίωμα, και μάλιστα την υποχρέωση να ανατρέψουν μια τέτοια κυβέρνηση και να παρέχουν στη μελλοντική τους ασφάλεια νέους φύλακες. “Τέτοια ήταν ‘η υπομονετική’ ταλαιπωρία αυτών των αποικιών οικισμών: και τέτοια είναι η ανάγκη σήμερα, που τους αναγκάζει να αλλάξουν το προηγούμενο σύστημα διακυβέρνησης.“
Στις 23. 10. 1918 υπέγραψαν, στην Φιλαδέλφεια και στην ίδια Αίθουσα της Ανεξαρτησίας οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Ένωσης της Κεντρικής Ευρώπης, με επικεφαλή αυτής της ένωσης τον Τόμας Μάζαρικ (στη συνέχεια ΤΜ), τα προγράμματα των μεμονωμένων κρατών της Ένωσης και στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο διάβασε την συλλογική Διακήρυξη, κατά την οποία σύμφωνα με το ιστορικό μοντέλο χτύπησε επίσης και το Κουδούνι της Ανεξαρτησίας. Η συγκεκριμένη Διακήρυξη θεωρείται η αρχή της έναρξης της έκτης φιλαδελφικής κουλτούρας. Στις 20. 11. 1918 απέπλευσε, ο ΤΜ ήδη ως εκλεγμένος πρόεδρος, από το λιμάνι της Νέας Υόρκης με το πλοίο „Carmania“ για το σπίτι του. Το όνομα του πλοίου θυμίζει το κάρμα, δηλαδή τη μοίρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρόλος του ΤΜ στην Αμερική δεν ήταν τυχαίος. Ο ΤΜ έφερε από τις Η.Π.Α. το έτος 95 την προαγγελλόμενη κουλτούρα της Φιλαδέλφειας στην τότε Τσεχοσλοβακία. Τυχαία δεν ήταν και η γέννηση της Άλμα Εξέλσιορ στο Μπρνο και η πνευματική-δημοκρατική συνεισφορά της στην έναρξη της φιλαδελφικής κουλτούρας.
Από τις ηθικές απόψεις του ΤΜ: „Λανθασμένη είναι η άποψη, πως ο καθένας που έχει μια θρησκεία, έχει συνεπώς και ηθική. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εναντιωθεί σε οποιονδήποτε απειλεί όχι μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική ζωή των ανθρώπων. Γενικότερα η αδελφότητα, το σύνθημα της γαλλικής επανάστασης, είχε ήδη υποστηρικτή τον Σωκράτη μαθητής του Πλάτωνα (470-399). Η δημοκρατία δεν αποτελεί μόνο ένα πολιτικό σύστημα, αλλά επίσης και πάνω από όλα ηθικό σύστημα. Η ηθική θα πρέπει να είναι στόχος κάθε ατόμου και έθνους. Η βία γεννά μόνο βία. Χωρίς την πραγματική επανόρθωση των σκέψεων και της ηθικής μπορούμε να καταργήσουμε το διάβολο, αλλά στη θέση του αντικαθιστούμε τον Βεελζεβούλ. Δεν θεωρώ πως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο οικονομικά. Παράλληλα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στην ηθική και στη σκέψη. Είμαι αναμφισβήτητα αντίπαλος της υλιστικής αντίληψης για τον κόσμο. Χωρίς την καθολική αναγνώριση των ηθικών αξιών του κράτους και της πολιτικής δεν μπορούμε να διακυβερνήσουμε κανένα κράτος. Όποιος δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του χριστιανισμού, θα ήταν πραγματικά ξένος στο έδαφος της κουλτούρας μας.“ 
Οι πληροφορίες της Άλμα Εξέλσιορ δεν έρχονται σε σύγκρουση με το ηθικό στοιχείο της χριστιανικής διδασκαλίας και μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες, να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν, πως ο πρωταρχικός σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι ο πνευματικός εξαγνισμός, με άλλα λόγια η καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, η οποία υποστηρίζει την ηθική ανάπτυξη και στη συνέχεια την σωματική υγεία των ανθρώπων και την υγιή δημοκρατία χωρίς τα φαινόμενα κρίσεων στους ανθρώπους και στα κράτη, που προκαλούν από μόνοι τους οι άνθρωποι και τα κράτη με την άγνοια και τη μη τήρηση του φυσικού ηθικού Νόμου.

 

Σας ευχαριστούμε για την οικονομική στήριξή σας στον λογαριασμό μας
IBAN: CZ81  0300 0000 0002 5734 6517

Όνομα λογαριασμού: SP MZ(Φραγκίσκος Βένζαρα (František Venzara), επικεφαλής SPMZ,  21 Φεβ. 2013)<< BACK

 

Cтарт / Start: 1.3.2007
Oригинал / Original: www.spmz.info
SPMZ • Nádražní 28, 783 13 Štěpánov u Olomouce
Czech republic

IBAN: CZ81 0300 000 0002 5734 6517
BIC: CEKOCZPP

thank you for your support!