3. Σχετικά με τη δημοκρατία, την απολυταρχία και το νόημα της ζωής των ανθρώπων στη Γη.Για να κατανοήσουμε τον ορισμό της δημοκρατίας (φως) και της απολυταρχίας (σκοτάδι) επαρκούν πέντε έννοιες:
1. η ηθική, 2. η ανθρώπινη εξουσία, 3. τα χρήματα, 4. τα οικονομικά, 5. η ιεραρχία. Η καλή γνώση αυτών των εννοιών και η σωστή χρήση τους προϋποθέτει όχι μόνο τη μάθηση στα σχολεία αλλά και την δια βίου μάθηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ηθική, η οποία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους ανθρώπους, οικογένειες, χώρες, έθνη, θρησκείες καθώς και των προγραμμάτων και των στόχων τους. Η ηθική ανάπτυξη είναι μια συνεχής και μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι αρνητική.
Η πρώτη θέση της ηθικής στην ιεραρχία των αξιών ήταν και καθορίζεται από τους φυσικούς νόμους , που ονομάζεται νόμος της σοφίας και της αγάπης, στη συνέχεια Νόμος. Τη τήρηση του Νόμου ονομάζει η παλαιά Διαθήκη με τις λέξεις: να κάνεις, αυτό που είναι σωστό στα μάτια του Κυρίου.Η αφαίρεση της ηθικής από την 1η θέση με την ανθρώπινη εξουσία αποτελεί την κύρια πηγή του μετέπειτα απολυταρχισμού, που είναι το αντίθετο της δημοκρατίας. Στην πρόσφατη ιστορία αυτή η αντικατάσταση της ηθικής με την ανθρώπινη εξουσία την απέδειξαν στην πράξη ο Λένιν, ο Στάλιν και ο Χίτλερ. Μόνο η δημοκρατία μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό και την ανάπτυξη της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη Γη.  Αυτή την έννοια έχει ο πνευματικός εξαγνισμός, δηλαδή την καλλιέργεια του ανθρώπου, τις  σκέψεις (πνεύμα) και τα συναισθήματά του (ψυχή). Η ύπαρξη όλων των φυσικών νόμων προϋποθέτει αναγκαστικά την ύπαρξη του Νομοθέτη.

Ως η χειρότερη διακοπή της αρμονικής ανάπτυξης των ανθρώπων και των οργανώσεων τους σύμφωνα με το Νόμο, μπορούν να θεωρηθούν οι ακόλουθες έξι παραβιάσεις του Νόμου:
-  Η υλιστική παγκόσμια άποψη,       
-  η ανηθικότητα, δηλαδή η παράβαση ή η παραβίαση των κανόνων ή των κανόνων του Νόμου με ανθρώπινες πράξεις,
-  ο εγωισμός, ο οποίος παρεμποδίζει τον άνθρωπο με την απρόσωπη ζωή για άλλους
-  τα ναρκωτικά,
-  ο σεξουαλικός πόθος χωρίς πνευματική αγάπη και το σεξ για τα χρήματα,
- η κατανάλωση κρέατος, η οποία παρεμποδίζει τον πνευματικό εξαγνισμό των ανθρώπων και συνδέεται με τους πολέμους των ανθρώπων.

Η επιστροφή της ηθικής στην πρώτη της θέση στο μυαλό των ανθρώπων μπορεί να επιτευχτεί με τη βοήθεια κυρίως των ακόλουθων σοφών συμβουλών και πληροφοριών: 

1. Η αρμονία των νόμων του σύμπαντος αποκαλύπτει ένα υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, όπου η ανθρώπινη σκέψη και γνώση είναι εξαιρετικά ασήμαντη (Αλβέρτος Αϊνστάιν). 
2. Εξακολουθήστε, λοιπόν, να επιζητείτε πρώτα τη βασιλεία και τη δικαιοσύνη του, και όλα αυτά τα άλλα πράγματα θα σας προστεθούν.(Ματθαίος 6:33). (Αυτή την υψηλότερη νοημοσύνη του σύμπαντος ονομάζουν οι Χριστιανοί Θεό, και Κύριο επίσης. Οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν το όνομα Αλλάχ. Εδώ έμμεσα υποδηλώνει, πως αν δεν επιδιώκουμε την αναζήτηση του πνευματικού του κόσμου και αν δεν αρχίσουμε τον πνευματικό εξαγνισμό στα πλαίσια της καθαρής δημοκρατίας, μπορούμε με κάποια φυσική ή ανθρώπινη καταστροφή να χάσουμε όχι μόνο τα υλικά αγαθά ή την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή πάνω στη Γη.)
3. Αν θέλεις να ζήσεις για τον εαυτό σου, ζήσε για τους άλλους.(Σενέκας)
4. Ο άνθρωπος που αναζητά την ευτυχία στην εξωτερική ευημερία, χτίζει το σπίτι του πάνω στην άμμο, την αληθινή ευτυχία μπορεί να τη δώσει μόνο η ταύτιση  της εσωτερικής ζωής με το θέλημα του Θεού. (Μαλόρη).           
5. Είτε άτομο, κράτος, έθνος που αφαιρεί από το δίκιο, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ανοχή τότε προσθέτει στη δυστυχία, που αναγκαστικά οδηγεί στη αυτορρύθμιση της εξισορρόπησης του ηθικού νόμου. Ότι αφαιρείς από την υγεία προσθέτεις στη νόσο. Έτσι είναι ο νόμος. Ότι αφαιρείς στο καλό, προσθέτεις στο κακό, που θα σου συμβεί. Η ηθική ισχύει παρότι θα εμφανιστούν οι θεωρητικοί αρνητές, είτε είναι άτομα είτε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Μπορεί εγκαίρως να αρνηθούμε την ηθική, να προσπαθούμε να την εξαπατήσουμε, προσπαθώντας να ζήσουμε με υποκατάστατα της ηθική. Πιθανότατα να την αρνηθούμε μπροστά από το προσωπείο της ευχαρίστησης και της απόλαυσης, πιθανότατα πάνω από αυτή να τοποθετήσουμε τον νόμο προνομίων, το νόμο εξουσίας ή του ψέματος, αλλά αυτό δε σημαίνει πως έπαψε να υπάρχει. (Καθηγητής Άρνοστ Μπλάχα) 
6. Πως θα επιστρέψουμε και πάλι στην πεποίθηση, πως η ηθική τάξη είναι ο υπέρτατος κύριος του κόσμου; Όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να αγωνιστούν για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, ο κόσμος θα απελευθερωθεί στο όνομα της αλήθειας, ποτέ δια της βίας.(καθηγητής Εμμανουήλ Ραντλ) 
7. Ο εγωισμός, το αντίθετο της Αγάπης, είναι η δύναμη, που χωρίζει τον άνθρωπο από από την θεϊκή ύπαρξη. Ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ανάπτυξη της αγάπης. Η αγάπη είναι ο μοχλός οποιασδήποτε πνευματικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας. Η αδελφική αγάπη είναι ο δρόμος για την ενοποίηση. (Alma Excelsior, δωρήτρια την πνευματικής επιστήμης για το επερχόμενο νέο στάδιο ανάπτυξης της δημοκρατίας, δηλαδή της φιλαδελφικής κουλτούρας, αδελφότητα) 
8. Τι δίνει ευχαρίστηση στον θάνατο του  ασεβή; Λέει ο Παντοδύναμος Θεός. Διερωτώμαι αν θέλω, να επιστρέψει από το δρόμο του και να είναι ζωντανός; (Αγία Γραφή)
9. Την διαταγή (Νόμος) γέμισέ την με αγάπη για το Θεό και όχι από φόβο ενώπιον του. (Ταλμούδ)  
10. Το κακό γεννιέται πάντα εκεί όπου λείπει η αγάπη. (Έρμαν Έσσε)
11. Μονάχα η ζωή που ζούμε για τους άλλους, αξίζει τον κόπο (Α. Αϊνστάιν)
12. Χωρίς αγάπη η ζωή είναι άδεια. (Ernst M. Arnd)
13. Προκειμένου ένας άνθρωπος να ζει, χωρίς να κατανοεί το νόημα της ζωής του, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να ζει σε ένα διαρκεί σωματικό λήθαργο, που προκαλείται από το τσιγάρο, το αλκοόλ, τη μορφίνη, ή σε ένα πνευματικό λήθαργο με τη ψυχαγωγία, την ευχαρίστηση και τη διασκέδαση όλων των ειδών. (Δική μας σημείωση: εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι εμπειρίες που προσφέρουν αδρεναλίνη.)
14. Ο Θεός είναι αγάπη, και όποιος μένει μέσα στην αγάπη μένει μέσα στο Θεό, και ο Θεός μένει μέσα του. (Επιστολή Ιωάννου Α, 4:16)
15. Μονάχα η ανάπτυξη της πνευματικής αγάπης μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα κοινωνική τάξη. (Λ. Ν. Τολστόι)    
16. Τα πολιτικά κόμματα, που δεν κατανόησαν τα καθήκοντά τους και την αποστολή ελέγχου τους, αντί για τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, της κυβέρνησης και της διοίκησης του κράτους, και να κυβερνήσουν μόνοι τους. Χωρίς την ηθική αναγέννηση των ανθρώπων δεν θα υπάρξει καλύτερη δημοκρατία.. (Εδουάρδος Μπένες, ο δεύτερος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας)  (Τα πολιτικά κόμματα επηρέασαν αρνητικά την ορθή γνώμη, πως το κράτος είναι για τους πολίτες και όχι οι πολίτες για το κράτος.)
17. Η Δημοκρατία δεν έχει μόνο μια κρατική και διοικητική μορφή, αλλά μια άποψη για τη ζωή και τον κόσμο. Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών της γενικότερα. (Τ.Γ. Μάσαρυκ στη συνέχεια ΤΓΜ) 
18. Η περαιτέρω μοίρα της ανθρωπότητας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την πνευματική στροφή, από την ηθική υπόσταση των ανθρώπων. (Berďajev)
19. Ο Ιησούς (το φως) θέλει η εξουσία να είναι υπηρέτης, ο κόσμος (δηλαδή το σκοτάδι) θέλει να είναι κυβέρνηση. (Λ.Ν. Τολστόι)

20. Αναπτυχθείτε πνευματικά και βοηθήστε και τους άλλους να αναπτυχθούν. Αυτό είναι το περιεχόμενο (το νόημα) ολόκληρης της ζωής. (Λ.Ν. Τολστόι)(Στεπάνοφ στο Όλομουτς 5.12.2012, SPMZ, František Venzara)<< BACK

 

Cтарт / Start: 1.3.2007
Oригинал / Original: www.spmz.info
SPMZ • Nádražní 28, 783 13 Štěpánov u Olomouce
Czech republic

IBAN: CZ81 0300 000 0002 5734 6517
BIC: CEKOCZPP

thank you for your support!