2. ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ J. A. KOMENSKÝ (ΚΟΜΕΝΣΚΥ) (1592-1670), ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ1.Από το ότι χρειαζόμαστε, περισσότερο χρειαζόμαστε το Θεό.
2. Ψάξε μάλλον το Θεό παρά τον πλούτο.
4. Ποιος έχτισε τα θεμέλια του στον Θεό, στέκεται σε στερεό βράχο και είναι απόρθητος.
5.Ο Cicero λέει: Γι΄ αυτόν, που αρνείται το Θεό, δύσκολα μπορεί να κρίνεται, ότι είναι ψυχικά υγιείς.
10. Αυτό, που ο Χριστός στο όνομα του Θεού απαιτούσε, δεν ήταν κάποιες τελετές, αλά η εσωτερική ανανέωση του ανθρώπου και όπως λέει, η αναγέννηση για νέα, ιερή και πλήρως πνευματική ζωή.
11. Στις απόψεις για το Θεό και το περιεχόμενο της θρησκείας υπάρχει απέραντο χάος, είτε συγκρίνομε μεταξύ τους όλες τις θρησκείες, που μπορούμε να δούμε στον κόσμο, ή να κρίνουμε την κάθε μία ιδιωτικά. Πολλές ψυχές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι είναι καλύτερα να αγνοούν το πλήθος των αμφίλογων εκκλησιών και να αφοσιωθούν κρυφά στην επικοινωνία με το Θεό.
12. Η θρησκεία γενικά θα είναι πιο καθολική από τα οποιαδήποτε υπάρχουσα, που προορίζεται για επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και απλούστερη και έτσι και ευκολότερη. Ο σκοπός της γενικής θρησκείας είναι να συνδέει τον άνθρωπο με τον Θεό κει το Θεό με τον άνθρωπο, … ώστε ακόμα και χωρίς εξωτερικές τελετές να μπορέσει ο Θεός να τιμηθεί στο πνεύμα και στην αλήθεια. Δε ζητάει τίποτα άλλο παρά τη συνεχής βόλτα με το Θεό, τη συνομιλία με το Θεό και την εξεργασία με τον Θεό. Εξαρτάται κυρίως από την εφαρμογή του πνευματικού κόσμου. Να πάψει τότε η θρησκεία του Κάιν,  η οποία … ιδρύει σέκτες, θέτει διώξεις για τη μη συμφωνία στην πίστη και χύνει αίμα και τελικά αναζητάει θέση στη γη αντί στον ουρανό.
14. Η γνωστικότητα μας θα πρέπει να αφορά τη διάκριση του Θεού και του νόμου του Θεού.
18. Οποιοσδήποτε θέλει όσο το καλύτερο να αξίζει για το Θεό και για τους ανθρώπους (αυτό όμως μπορεί να το επιθυμεί, οποιοσδήποτε μπορεί), να το κάνει, ώστε να φέρει όσο και περισσότερους ανθρώπους στον Θεό. Αυτό είναι περισσότερο, από το ότι να δώσει στους φτωχούς πλούτο, στους τυφλούς την όραση και στους νεκρούς ζωή.
19. Κακόμοιρος, ο οποίος εργάζεται χωρίς τη συνεργασία με το Θεό, επειδή το έργο αυτό δεν προέρχεται απ΄ αυτό, στο οποίο είναι η σταθερότητα και η φύση της φύσης και γι΄ αυτό τελικά θα διαλυθεί. Αλλά ο Θεός δε συνεργάζεται με κανέναν, παρά μ΄ αυτούς, που εργάζονται στο έργο του.
20. Ο Θεός είναι Θεός της τάξης.
21. Δεν υπάρχει δύναμη, παρά από τον Θεό.
23. Η τάξη του κόσμου διδάσκει, ότι ο Θεός υπάρχει, επειδή η τάξη δε μπορεί να προέρχεται από κάποια τύχη. Για να φανταστείτε: Αν θα είχες προετοιμασμένους τύπους του βιβλίου αυτού και θα τους πετάξεις και θα τις ρίξεις πάλι σε σωρό, χίλιες φορές και χίλιες φορές και πάλι χίλιες φορές και απέραντα συχνότερα, μολαταύτα ποτέ δε θα δημιουργηθεί τέτοιο βιβλίο, το οποίο κάποτε σύνθεσε η καλλιτεχνία. Πως θα μπορούσε λοιπόν ο κόσμος, τόσο συντεταγμένο συγκρότημα, να δημιουργηθεί τυχαία;
24. Οπουδήποτε υπάρχει τάξη, υπάρχει και κάτι, που τη διευθύνει. 
28. Οι νόμοι πάντα καθορίζονται από κάποιον σε υψηλό βαθμό και είναι δεσμευτικοί για κάποιον σε χαμηλότερο βαθμό.
33. Είναι σαφές, ότι ο θάνατος είναι μια μετάβαση κάπου αλλού.
34. Έτσι, όπως το σώμα είναι πριν τα ρούχα και μπορεί να είναι χωρίς ρούχα, έτσι και το πνεύμα είναι πριν το σώμα και μπορεί να υπάρχει χωρίς αυτό, επειδή το σώμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ρούχο του πνεύματος.
35. Το πνεύμα είναι μέσα μας αυτό, το οποίο είμαστε εικόνα του Θεού, δηλ. ότι είμαστε μικρούτσικοι θεοί, δηλαδή άνθρωποι. 
40. Οποιοσδήποτε ψάχνεις μόνο εξωτερικότητες, τελετές, διασημότητα, πλούτο, Αρχές, εξουσία και κυριαρχία, είσαι Αντίχριστος, όχι υπηρέτης του Χριστού.
41. Τον Σατανά τον αφορά, ώστε η παράβαση να προχωρεί σταδιακά έτσι, ώστε οι άνθρωποι να μην παρατηρούν, πως καταβυθίζουν στην καταστροφή, έως πότε δε θα βρεθούν στον άβυσσο της καταστροφής.
42. Ο διάβολος συνεχώς προσπαθεί, οι άνθρωποι να μη γνωρίζουν, τι είναι το καλό και τι είναι το κακό, αλλά εντελώς να θεωρούν το καλό για κακό και το κακό για καλό και πρόθυμα να αφήσουν τον εαυτό τους να δεσμευτεί με τις αλυσίδες αυτές της άγνοιας.
43. Όπου δεν ανέρχεται κανένα φως, εκεί καταλαμβάνει σταθερή θέση το σκοτάδι όπως στα βαθειά υπόγεια σπήλαια.  Ομοίως, στη σκέψη, στην οποία δεν εισχώρησε καμία γνώση των πραγμάτων, αναπόφευκτα κυριαρχεί η άγνοια.
52. Όλοι σταλθήκαμε στο ίδιο σχολείο του κόσμου και μας επιβάλλει να προετοιμαζόμαστε για την άλλη ζωή. 
53. Η παραμέληση της διαπαιδαγώγησης είναι καταστροφή των ανθρώπων, των οικογενειών, των Αυτοκρατοριών και ολόκληρου του κόσμου.
59. Να ζεις και να μη ξέρεις γιατί ζεις, σημαίνει να ζεις έτσι, όπως ζει η μύγα ή η τσουκνίδα.
61. Στους διετείς, τριετείς και τόσο το περισσότερο στους τετραετείς  είναι δυνατόν να τους μεταδίδομε γνώσεις για το Θεό και για τη ζωή και το θάνατο, μέσα από τον οποίο η επίγεια ζωή διέρχεται σε άλλη, έτσι ώστε ανάλογα με το επίπεδο της κατανόησής τους να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται, γιατί υπάρχουν εδώ και τι έχουν να κάνουν.
68. Η δραστήρια ζωή είναι πραγματική ζωή, η αδράνεια είναι τάφος εν ζωή.
71. Οι σκέψεις, τα λόγια και οι ενέργειες να αποτελούν μοναδική αρμονία. Μάλλον πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε παρά να μιαίνουμε και να χάσουμε την τιμή μας.
73. Όσον αφορά τα βιβλία των καλών και χρήσιμων δημιουργών, θα πρέπει να σχηματιστούν απ΄ αυτά επιλογές. Να μη παραμεληθεί τίποτα, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την αληθινότερη σοφία, την ευσέβεια και την τάξη.
74. Η φιλοσοφία είναι διακλαδωμένη  πάρα πολύ, γι΄ αυτό είναι σχεδόν καλύτερο να μη γνωρίζεις τίποτα παρά να αφήνεις τον εαυτό σου ατέλειωτα να μπερδεύεται με διαφορετικές απόψεις και αντί του φωτός γνώσεως να ψηλαφείτε μόνο με ομίχλη διάφορων απόψεων.
76. Τα πιο σοβαρά βιβλία, από τα οποία αναμένουμε πολλαπλασιασμό της σοφίας, πρέπει να τα διαβάζουμε συνεχώς δυο ή τρεις φορές. Κατά την πρώτη ανάγνωση σημειώστε όλα τα αξιόλογα πράγματα με υπογράμμιση ή με αστεράκια στην άκρη. Από ό, τι διαβάζεις να αποκτάς αποσπάσματα.
77. Τους εκδότες τότε πρέπει να τους ικετεύουμε και να τους δεσμεύουμε να μην πολλαπλασιάζουν το χαρτί, αλλά τη σοφία και για σκοπό τους να υποβάλλουν όχι το κέρδος των πουγκιών, αλλά το φως των ψυχών, για να είναι πραγματικά υπηρέτες του φωτός και όχι σκλάβοι του Πλούτωνα (το θεό του πλούτου), τον αυτουργό των σκοταδιών και των συγχύσεων.

 (Φ. Β. Οκτώβριος  2012)<< BACK

 

Cтарт / Start: 1.3.2007
Oригинал / Original: www.spmz.info
SPMZ • Nádražní 28, 783 13 Štěpánov u Olomouce
Czech republic

IBAN: CZ81 0300 000 0002 5734 6517
BIC: CEKOCZPP

thank you for your support!