1. Η Μη Τήρηση Του Νόμου – η κύρια πηγή όλων των κρίσεων στη σφαίρα της ανθρώπινης ανάπτυξηςΣήμερα βιώνουμε τη δεύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση. Τις έξι βασικές αιτίες της πρώτης κρίσης, που ξεκίνησε στα τέλη του 1929 στις ΗΠΑ, περιγράφονται από τον Δρ. Αλέξη Κάρελ ως εξής: 1. Για την ύπαρξη του ο άνθρωπος αγωνίζεται περισσότερο με το μυαλό από ό, τι με το σώμα. Η ηθική αίσθηση είναι σημαντικότερη από τη νοημοσύνη. Από τη στιγμή της εξαφάνισής της σε ένα έθνος, σύντομα αρχίζει η κατάρρευση του συνόλου της δομής του. 2. Το κοινωνικό περιβάλλον δεν υποστηρίζει τον ανθρώπινο ψυχισμό, άλλα μάλλον το αντίθετο με όλη την ισχύ περιορίζει την ανάπτυξη του. 3. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ψυχικές ασθένειες από μόνες τους είναι περισσότερες από όλες τις άλλες ασθένειες. 4. Η Μελέτη της ηθικής, της αισθητικής και των θρησκευτικών συναισθημάτων αποδεικνύεται εξίσου αναγκαία, όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία. 5. Οι οικονομολόγοι συνειδητοποιούν ότι τα αίτια της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης μπορεί επίσης να είναι ηθικά και πνευματικά. 6. Η ιδανική και πλήρης ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι ο απώτερος στόχος του πολιτισμού. Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε τις εργασίες της ανάρρωσής μας.

Την ορθότητα αυτής της σύντομης περιγραφής των αιτιών της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνει η δεύτερη παγκόσμια, δηλαδή η παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Ακόμα και αυτή η δεύτερη κρίση προετοιμαζόταν με την παράλογη διαχείριση των κρατών και με την αποτυχία τήρησης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, του πρότυπου φυσικού ηθικού νόμου (εφεξής Νόμος), την ύπαρξη του οποίου ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, στο οποίο δίκαζε τον ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας Champetier de  Ribes: „Πάνω από την αυθαιρεσία των ανθρώπων και των κυβερνήσεων είναι ο ηθικός νόμος, ο οποίος δεσμεύει τη δημόσια δράση των ανθρώπων, τόσο των ιδιωτών, καθώς τα έθνη και τα άτομα.  Πρόκειται για έγκλημα η παραβίαση του συγκεκριμένου νόμου.“ Η ύπαρξη του παρόντος Νόμου περιγράφεται στην Αγία Γραφή: „Αμαρτία είναι η παράβαση του νόμου.“ (Α` Ιωάννη 3: 4) Δάσκαλος του έθνους J. A. Komenský (1592-1670) έγραψε: „«Ο Χριστός είναι πραγματικά ο δρόμος, η αλήθεια και η ζωή. Επομένως όποιος είναι μακριά από το Χριστό, είναι μακριά από το δρόμο, την αλήθεια και τη ζωή, αυτό σημαίνει ότι έχασε το δρόμο, περιπλανιέται και πεθαίνει.“ „Δεδομένου ότι ανήκουμε στην κοσμική τάξη (Νόμου), θα πρέπει να είμαστε γνώστες της τάξης αυτής.“ (Άλμα Εξέλσιορ (Alma Excelsior) 1887-1956)  „Πώς να επιστρέψουμε και πάλι στην πεποίθηση, ότι η ηθική τάξη είναι ο υπέρτατος άρχοντας του κόσμου;“ (Τσέχος φιλόσοφος Εμμανουήλ Ραντλ (Emanuel Rádl) 1873-1942) „Μία κοινωνία χωρίς χαρακτήρες σαπίζει, μία κοινωνία πλούσια σε χαρακτήρες ακμάζει, με επιτυχία αναπτύσσεται και ευδοκιμεί. Κατά συνέπεια, το σημαντικότερο έργο των εκπαιδευτικών της χώρας είναι να διδάξουν στους νέους πολίτες να έχουν προσωπικότητα.“  (Τσέχος συγγραφέας Ιωσήφ Χόλετσεκ ( Josef Holeček), 1853-1929)
Σχετικά με τον αναίμακτο τρόπο κατάχρησης της γνώσης του Νόμου για τους ιδιοτελείς στόχους εξουσίας των λαοπλάνων των εθνών μας πληροφορεί ο αρχαίος κινέζος συγγραφέας Σουν Τζου 5ος αιών π.Χ:  1. Δυσφήμισε την καλοσύνη και την αλήθεια. 2. Θέσε σε κίνδυνο τον αληθινό ηγέτη. 3. Υπονόμευσε την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Αφήστε τον καθένα να μείνει μόνος του. 4. Υπονομεύστε τη σημερινή κυβέρνηση: το χάος αφυπνίζει την αγανάκτηση, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις. 5. Επωφεληθείτε των διάφορων κακοποιών: δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο παρά να σας υπηρετήσουν  πιστά. 6. Σπείρετε αναταραχές όπου αυτό είναι δυνατό. 7. Υποκινήστε τους νέους κατά των ηλικιωμένων. 8. Χλευάστε τις παραδόσεις, διότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, δεν επιτρέπουν να λησμονήσετε την καταγωγή. Εμποδίστε τον ανεφοδιασμό του νερού και του ρυζιού. 9. Διαδώστε την αισθησιακή μουσική. 10. Διαδώστε την ανηθικότητα. 11. Επιβραβεύστε τους κόλακές σας, διπλάσια θα σας επιστραφεί. 12. Προσπαθήστε να μάθετε τα πάντα για το τι συμβαίνει στη χώρα που θέλετε να υπονομεύσετε. Η κατάκτηση της χώρας θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην αντιληφθεί κανείς την απώλεια της ελευθερίας του.

            Η κρατική εξουσία δεν διαθέτει τη δική της βιολογική σκέψη από την οποία προέρχεται η ανθρώπινη δύναμη και ως εκ τούτου δεν διαθέτει δική της εξουσία ˙ αυτή προέρχεται μόνο από τους πολίτες και οι πολίτες την έλαβαν μέσω δώρου σκέψης και αισθήματος από το Νομοθέτη όλων των φυσικών νόμων. Επομένως,  είναι απολύτως σωστή η άποψη ότι το κράτος είναι για τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι για το κράτος καθώς και οι εξουσιαστικοί και οι εγωιστικοί του στόχοι, που αγνοούν την ύπαρξη του Νόμου. H υπεροχή της ηθικής έναντι της εξουσίας και της οικονομίας (των χρημάτων) εκφράζουν αυτές οι απόψεις: „Δυναμώνει η σπονδυλική στήλη των ανθρώπων όταν κυβερνάει σοφός. Εκεί που δε θα τηρείται ο Νόμος θα βασιλεύει το σκοτάδι. (Αρχαία κινέζικη σοφία) Η δημοκρατία είναι μια διαρκής προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών της. Δεν πιστεύω, ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο οικονομικά. Η κρίση της Δημοκρατίας είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικής. (Θ. Γκ. Μάσαρικ (T. G. Masaryk), 1850-1937)  Χωρίς την ηθική αναγέννηση των ανθρώπων δε θα υπάρξει καλύτερη δημοκρατία. Το πρόβλημα της επόμενης νέας δημοκρατίας είναι συνεπώς ταυτόχρονα το μόνιμο πρόβλημα της εκπαίδευσης για τη δημοκρατία, πρόβλημα εκπαίδευσης των ηγετών και των μαζών. (Ο δεύτερος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας  Εδουάρδος Μπένες (Eduard Beneš), 1884-1948) Δεν είναι αλήθεια πως για όλα αποφασίζει η οικονομία. Καθοριστική είναι η ηθική. (Α.Σολζενίτσιν (Α. Solženicyn) 1918-2008)Η χειρότερη ψευδαίσθηση και αθλιότητα της εποχής μας προέρχεται από τον πλήρη διαχωρισμό της ηθικής από την πολιτική. (Β.Σ. Σολόβιεφ (V. S. Solovjev), 1853-1900)
           
            Εντελώς αθόρυβα, κάπως διακριτικά άρχισαν να αλλοιώνονται οι ιδεολογικές και ηθικές αξίες μας. Η χώρα μας έχει φτάσει στην κατάσταση πριν την κρίση.  Το σημαντικότερο καθήκον σήμερα είναι η πνευματική ανύψωση του ατόμου και η ενίσχυση της ηθικής του στάσης. (Μ. Σ. Γκορμπατσόφ ( M. S. Gorbačov)  Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας είναι η ηθική του ποιότητα. (Ν.Γ. Τσερνισέφσκι (N. G. Černyševskij), 1828-1889) Ο πλούτος της ψυχής είναι πολυτιμότερος από τον πλούτο των χρημάτων. (Αραβική παροιμία) Οι ασθένειες τις σκέψεις είναι επιβλαβέστερες και εμφανίζονται συχνότερα από τις ασθένειες του σώματος. (Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος, 341-270 π.Χ.)  Πείτε την αλήθεια ακόμα και αν είναι εις βάρος σας. (Αραβική παροιμία) Η ψευδαίσθηση εξακολουθεί να είναι ψευδαίσθηση, ακόμα και αν τη συμμερίζονται οι περισσότεροι. (Λ.Ν. Τολστόι (L. N. Tolstoj), 1828-1910) Από την άγνοια δεν προκύπτει κανένα δικαίωμα στο να πιστεύουμε κάπου. (Σ. Freud, 1856-1939) Σήμερα αρχίζει η μετατροπή της ματεριαλιστικής και εγωκεντρικής ανθρωπότητας σε πνευματικά αισθανόμενη ανθρωπότητα ικανή στην συντροφική ζωή.“ (Άλμα Εξέλσιορ (Alma Excelsior) 1887-1956)            

 (Φ. Β. Οκτώβριος  2012)<< BACK

 

Cтарт / Start: 1.3.2007
Oригинал / Original: www.spmz.info
SPMZ • Nádražní 28, 783 13 Štěpánov u Olomouce
Czech republic

IBAN: CZ81 0300 000 0002 5734 6517
BIC: CEKOCZPP

thank you for your support!